25 In Hverdagen

Andres sygehistorier

Når man møder op i et selskab, udstyret med siddekiler og rygpøller.

Når man rejser sig langsomt og stift. Når man halter omkring buffeten så genkendes man af andre rygpatienter. Således også i dag, da vi var til fødselsdag. Og der er altid mindst én der har haft dårlig ryg, når man er mere en 20 personer samlet på en gang.

“Ryggen?”, spurgte bordherren, som viste sig selv at have og have haft adskillige prolapser.

Så får man sygehistorierne  og de varierer meget.

Nogle er opmuntrende, andre ikke. Sjældent er de dog så chokerende som den jeg fik i dag.

Det var ikke så meget sygeforløbet, men mere mandens medicinering som rystede både Kaj og jeg.

Han spurgte hvad jeg fik for min ryg, og da jeg svarede Dolol, sagde han: “Pas på Dolol. Det er noget lort. De siger man ikke kan blive afhængig af det – men det passer ikke!”.

Så fortalte han om medicinafhængighed, først af Dolol og da det ikke længere rakte, af det endnu stærkere Ketogan.

Efter en rum tid blev han og 9 andre patienter sat på ‘en kold tyrker’ støttet af smerteklinikken på Odense Sygehus. Kun én af dem klarede den kolde tyrker, nemlig gæsten her. De andre faldt tilbage.

Konen supplerede: “Min mand ved godt hvorfor narkomaner dræber deres gamle bedstemor for at få deres stoffer!”

Nu var han ikke længere på Ketogan men derimod på Metadon – et stof der bedst kendes fra medicinerede narkomaner.

Pyha – hans historie var skræmmende!

Et indblik i en verden, jeg slet ikke anede fandtes. En pæn og veluddannet midaldrende herre, som så fuldstændig sund og rask ud. Jeg havde nok ikke fået hans historie, hvis ikke det havde været for min egen dårlige ryg.

Om aftenen da jeg kom hjem, sprang jeg mine 2 x Dolol kl. 20.00 over – synes pludselig godt jeg kunne klare mig med Panodil og Ibuprofen.

Jeg har ellers fundet en rytme, hvor jeg gemmer de stærkeste piller til sidst på dagen, for at få en god nattesøvn. Det virker. Men i aftes da jeg skulle i seng kunne jeg sgu næsten ikke sluge skidtet!!!

Nå  – men ellers går det nu godt. Langsomt, ja – men godt.

I dag skal jeg ud at prøve om jeg kan svømme.

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Deborah
  20. maj 2007 at

  Helle, nu behøver alle jo ikke blive narkomaner. Jeg får også ketogan – ikke for ryggen men hofterne, og jeg er ikke afhængig. Jeg tåler ikke Dolol – bliver hundesyg af dem. Men det skal siges, jeg tager heller ingen pille medmindre jeg dårligt kan kravle, el. har superondt. Jeg må tage 1 om dagen og når jeg tager er det kun ½ og uhyre sjældent en helt, og som sagt laaangt fra dagligt. Jeg ser altså sådan på det, at gu er det noget lort at tage, men jeg gider altså ikke lide for at være “hellig”, det står helt fast. Hvad er ideen i det? Jeg skal altså have det så godt som muligt, og det giver sig selv, for man bliver hamrende sløv af skidtet, hvis man da ikke ligefrem falder i søvn 😉

 • Reply
  Johnny
  20. maj 2007 at

  Hej Helle rolig nu du skal selvfølgelig tage de piller du har behov for det problem du får er at du spænder mere end godt, jeg har også spist 3X1 oxynorm 5 mg 3×1 Oxycontin 10 mg daglig og er kommet af med det derefter 2 år med 2×3 kodein 25 mg plus 2×3 pamol man bliver rigtig nok af afhængig af det men når man har smerter og det står på så vil jeg hellere have en hverdag jeg kan klare smertefri indtil man har fået et operativt indgreb eller trænet det væk.
  Og Helle jeg har sku ikke spist piller det sidste halve år.
  Hilsen Johnny

 • Reply
  Helle
  20. maj 2007 at

  Ja – der er selvfølgelig en grund til man tager de piller. Hvis man “bare” kan vælge dem fra, har man nok reelt set ikke behov for dem? De aftner og nætter hvor jeg har haft mest ondt, var det nu ikke afhængighed, jeg brød min hjerne mest med.
  Men når det er sagt, så har jeg faktisk lidt “medicin skræk” – har heller aldrig villet have andet end panodil for min migræne.
  Johnny, det må være lækkert, at du ikke har behøvet piller det sidste halve år. 🙂

 • Reply
  Deborah
  20. maj 2007 at

  Det er ikke et spørgsmål om at “bare” vælge fra, det er et spørgsmål om, hvor ondt man har, før man vælger til! Men hvis du hellere vil lide, skal du da have lov til det.

 • Reply
  Line
  2. juli 2007 at

  Jeg har taget Dolol i 5 mdr og tog den sidste i går morges, fordi jeg gerne vil se, om jeg kan undvære. Lidt på samme grundlag som dig Helle. Jeg har scoliose og en slidt diskus og skal scannes på Riget. Jeg er enig i, at jeg hellere vil tage piller, end at leve med voldsomme smerter, men det er ikke uvæsenligt at tænke på, at man på et tidspunkt ikke længere får lindring, når man har taget stor dosis længe nok. Nu har jeg haft uro i kroppen siden i går og har meget svært ved at koncentrere mig. Det er som om, det hele “kilder” på en meget ubehagelig måde. Jeg har flere gange kommenteret min følelse af at være afhængig med forskellige læger, men de har fejet det af vejen, fordi jeg kun har taget Dolol i 5 mdr. Jeg har et stort problem med, at ingen har fortalt mig om, at dette kunne ske, for i min verden er det meget alvorligt. Jeg kan ikke helt forstå, hvorfor du tager sådan på vej Deborah. Helle dømmer dig ikke for at tage smertestillende piller. Hun konstaterer, at hun ikke selv har lyst til at tage så voldsomt og vanedannende (for nogen – ikke for alle!) medicin. Hvis man har haft voldsomme smerter selv, kan man godt forstå, at det er nødvendigt at tage piller for at kunne leve et (nogenlunde) normalt liv. Jeg fik en depression og kunne slet ikke overskue at passe mine små piger, da jeg havde alleflest smerter, så jeg forstår godt, hvordan man kan ha det.
  Som det ser ud i dag, kan jeg nogenlunde klare mig på panodil. Hvis jeg lader være med at løfte, køre bil, sidde længe, ligge længe, osv osv.
  Pas godt på jer selv, og FEDT at der er medicin, der kan lindre smerterne!

 • Reply
  helle toft
  20. januar 2008 at

  Helle
  20.01.08
  Jeg har i 10 år “levet” med kroniske følger efter whiplash-læsion. Jeg har prøvet rigitg meget forskellig medicin, som slet ikke hjalp.
  Fik så for nylig tilbudt Dolol 50 mg x 3 dgl.
  DET hjalp, men desværre ingen glæder uden problemer.. Jeg får rigtig mkeget kvalme og mavesmerter af dem. Bliver osse ret træt.
  Genkendes det??

 • Reply
  Kenneth
  17. august 2008 at

  Jeg har som følge af mange operationer i endetarmen som 15 og 16 årig været i behandling med Contalgin(depotmorfin) 3*20mg, hvor behandlingen startede op som 17-rig på Smerteklinikken. Som alle med kroniske smerter ved, som udvikler man tolerans overfor morfin m.v. Så i dag får jeg Metadon 40mg – 10+10+20. Jeg har aldrig nogensinde været SÅ stabil rent smertemæssigt. Jeg undgår smertegennembrud og dermed har jeg heller ikke brug for hurtigvirkende morfin som morfin DAK, Ketogan, Oxynorm og andet. Hurtigvirkende morfi ødelægger langtidsbehandlingen og udvander depoteffekten.
  Jeg klarer mig glimrende til hverdag i mit job.

 • Reply
  Thommy Andersen
  19. november 2008 at

  Hejsa Allesammen
  Jeg er sku så bange for jeg er afhænglig af dolol jeg ve djo ikke om det er det jeg er har uro i hele kroppen når jeg er stædig og ikke vil ha dem til senge tid kan man blive afhænglig af dolol 50 mg ta 2 til senge tid eller er det for jeg har for meget at tænke på har lige fået at vide jeg har ADHD som 40 år
  Håbeer der er en der kan give mig et svar
  Mange hilsner
  Thommy

 • Reply
  Jacob Clemmensen
  20. april 2009 at

  Hej Tommy og alle jer andre.
  Til jer som bruger eller overvejer at tage dolol kan jeg kort fortælle om mine oplevelser med disse piller.
  Jeg fik knust mit håndled pga. en arbejdsulykke 1998 og fik tilbudt dolol 50mg af min læge. Jeg startede med at tage 1×3 dolol dagligt. Efterhånden som tiden er gået og min skade i håndleddet er erklæret for statonær, er dosis af piller vokset. Efter at have taget dolol i 10 år, er jeg nu oppe på 8 dolol 50mg dagligt.
  Jeg har voldsomme smerter i håndleddet og bliver lægeligt kaldt for funtionelt énarmet, så pillerne bliver bestemt ikke taget for sjovt.
  Men jo, selvfølgelig er jeg blevet afhængig af dem – men hvad gør det når jeg ellers er i konstante smerter? Så Tommy, du skal overveje om smerterne er slemme nok, til at du vil påbegynde behandlingen med dolol. Og du skal vide, at man bliver træt, meget træt af dem. Samtidig kan sexlivet påvirkes (nogle vil sige negativt og andre vil sige positivt – det tager en del længere at nå klimaks pga. man er dopet) og koncentrationen / hukommelsen påvirkes også voldsomt. Desuden appetitløshed, forstoppelse, rystelser, ufrivillige bevægelser, mundtørhed m.m. Men hvad er alternativet? Jeg kan ikke bare stoppe med dolol, for så kommer smerterne rullende ind igen, og som en anden herinde siger: “hvis man bare kan vælge dem fra, havde man så overhovedet brug for dem til at begynde med?”. Jeg ville ønske, at jeg kunne tage en anden form for smertestillende som ikke havde alle disse væmmelige bivirkninger.
  mvh Jacob

 • Reply
  Carsten Jørgensen
  27. februar 2010 at

  Wow. Jeg faldt lige over denne absolut oplysende blog. Jo, jeg har også erfaringer med Dolol 50 mg. Men afhængighed syntes jeg ikke jeg kan genkende helt. Jeg havede i 2007 min anden prolaps. (første blev opereret, helt anden historie). Efter lang tids ubehag i ryggen gik jeg til kiropraktor. Jeg spurgte om ham, om de ikke ville tage billeder af min ryg, da jeg var tidligere prolaps opr.. Men det var ikke nødvendigt, da de kunne mærke “problemerne”. OK efter 5 behandliger havde jeg ikke følelser i fingerne og jeg sagde STOP. Derefter kom 5 mdr. helvede. 2 mdr. på mit job hvor jeg konstant måtte sige fra og til sidst sygemelde mig. Jeg havde selvfølgelig været ved lægen og fået medicin,1 x Voltaren 50 mg med 2 panodil. Da det blev værre, skulle jeg tage 2 dolol 50 mg. til natten. Problemet var: jeg holdt mig ikke i ro. Jeg blev henstillet til et rygcenter, hvor de sagde: 2 dolol det er som at slukke en prærierbrand med en danskvand”. Jeg skulle have 8 dolol 50 mg i døgnet, sammen med 8 pamol. (alm. i håndkøb). Jeg vidste godt at det var sindsygt meget, men det virkede. Jeg holdt mig fuldstændigt i ro. Jeg var totalt dopet. Dolol har en ubehagelig virkning på mig jeg klør over det hele, men jeg gjorde hvad de sagde. Kløede mig over det hele i laaang tid. Men det hjalp. Stille og roligt kunne jeg mere og mere, jeg begyndte at tage kun 6 dolol derefter 4 derefter 2 osv. Efter ca. 6 mdr var jeg 100 % igang igen uden dolol. Jeg syntes at det er lidt skræmmende, med jeres beretninger, gad vide om jeg bare har været heldig?? Jeg skal dog sige, at jeg stadig og sikkert altid har en dårlig ryg. FACE IT, AND DEAL WITH IT. Carsten Jørgensen

 • Reply
  Peter
  3. september 2010 at

  Dolol er et frygteligt dårligt opioid (in my opinion). Hvorfor? Simpelthen fordi de slører synet. Prøv først at se på dit tv uden indtagelse af dolol, prøv herefter at indtage de dolol du er vant til- vent en halv time og prøv at se tv igen. Du vil nu finde ud af at dit syn er blevet dårligere.

 • Reply
  Anette Callesen
  11. december 2010 at

  Jeg har også fået ordineret dolol 3×1 dagligt. Alle ovennævnte symptomer kender jeg godt, og synes at dolol kun tager toppen af smerten, og så mente jeg, at jeg godt kunne nøjes med 1 til nat. Men men men. Jeg får det bare SÅ dårligt, når jeg ikke tager de to andre piller. Indre uro, kvalme, madlede osv. Så nu er jeg der, hvor jeg bare tager dolol, for at undgå disse “abstinenser” . Det er jo det rene galematias.

 • Reply
  Simon
  23. april 2011 at

  Puha hvor skal jeg starte. Jeg fik dolol i første omgang fordi jeg har skoliose og mange smerter i lænden. Andet smertestillende hjalp mig ikke og smerterne var der. Jeg har ikke haft bivirkninger af Dolol, andet end man måske følte sig en smule mere afslappet på en dejlig måde og det måske kløede engang i mellen og and småting. Men ikke noget jeg synes var slemt på nogen måder. Men når dette så er sagt, så er dolol et helvede. Jeg blev lynhurtig tolerens for dolol og måtte stige i dodsis ofte. Var helt op på 3X3 dolol dagligt, hvis mine smerter skulle forsvinde. Da jeg så ville stoppe med dolol var det et helvede. Jeg mistede livsglæden, var træt, trist, havde nye smerte i kroppen og musklerne end dem jeg havde i forvejen, sex lysten var også væk, og jeg kunne simpelthen ikke se noget posetivt i livet på nogen måder som jeg kunne før dolol eller mens jeg var i behandling. Ikke nok med det så havde jeg trang til dolol hele tiden og min tid gik meget med dette. Hele processen var som at have tømmermænd med smerter og en tristhed uden grund. Så jo man kan hurtigt og nemt blive afhæning af dem, som du kan med alle andre opiater. Så værd opmærksom på hvad du gør, og vælger. Lige pludseligt befinder du dig i en ond cirkel og inden du ved det er du afhæning og det kan man ikke bare ligge på hylden som med smøger, kaffe, eller andre usunde ting. Dette helvede var jeg så igennem de første 2 uger. Derefeter blev det bedre og bedre og jeg følte mig for første gang igen som mit rigtige jeg. Jeg tager dem ikke længere og vil heller ikke, jeg nøjes nu med Panodil og Kodein som er en del mildere selvfølgelig i små doser 25 – 50 mg. Men jeg kan stadig den dag idag flere måneder efter få lyst til dolol, både hvad angår smerte lindring men også den effekt de har mens man tager dem.
  I må gerne stille spørgsmål.
  Håber at nogen kan bruge dette her som en hjælp vedrørende dolol.
  MVH. Simon.

 • Reply
  Peter
  24. april 2011 at

  Dolol er ikke vanedannende for de fleste mennesker og 9 stk dolol på en hel dag er normalt. Du kan ikke sammenligne dolol med andre opiater. Dolol er et moderat smertestillende præparat hvor morfin er et stærkt smertestillende præparat og uden sammenligning meget vanskeligere at holde op med. Der er selvfølgelig altid nogle grænsetilfælde hvor nogle mennesker er særlig følsomme overfor div. stoffer og derfor bliver lettere afhængige end hvad der gælder for de fleste mennesker. Men Dolol er absolut ikke et præparat man behøver at være bange for.

 • Reply
  annelise olsen
  21. december 2011 at

  Der er en stort forskel fra af tag smertestillende pga man har meget ondt og det indvirker på din dag end der er ved at du tager det for at blive høj. Enes krop bliver gradvis tilvændet og det er noget helt anden end afhænighed som er at du skal ha det for at få en rus(for sjov)’ jeg selv for 2×2 doltard og 2×3 dololer om dagen for store bækken/hofte smerter efter et styrt fra en hest da jeg var 20 år er 28 i dag og får det aldrig bedre så tag jeres medicin og husk på i er ikke nakomaner bare fordi i tager det i har meget ondt

 • Reply
  martin
  6. januar 2012 at

  til simon
  hvordan går det med dig i dag, jeg kender til dit problem ligesågodt som du gjorde(forhåbentlig) jeg har gennem flere år taget dolol og er endt i sidste halvår med at tage 4-500 mg om dagen så jeg tænkte nu må det være nok(det skal siges at jeg gradvist har øget kun for velvære ikke smerte) det her er nu et helvede på 5 døgn jeg har trappet ned til 100 mg og jeg håber om 14 dage at slutte helt ,jeg håber virkelig at jeg en dag får det bedre for det her er skidt jeg er noget depresiv alting er noget lort ingen glæde og jeg har ellers alt fam. børn og det hele. til alle .Tag aldrig dolol

 • Reply
  Jane Marie Monbjerg Mortensen
  10. marts 2012 at

  Jane
  10-3-2012
  hAR DÅRLIG RYG OG HOFTER MIN RYG ER SLIDT ,har haft det i mange år men blev først rigtig slem sidste år meget slem ,fik dolon skulle tage 3 om dagen ja de tog smerterne men hold op jeg blev syg af dem uro i mine arme drepi som en skrev det var som om man havde tømmemænd ,tager en pause og prøver igen får den samme tur igen med alle de biv der nu er alt var bare trist ,holder så en lang pause og tager kun en om dagen og får den samme nedtur med at jeg er så trist og kun kan tænke på mig selv ,så nu siger jeg aldrig aldrig mere dolon vil aldrig mereeeeeee indtager dem .Nu har jeg så fået nogen der hedder kodein dak 25 mg har ikke turet at tage dem inu så vist nogen ved noget om vil jeg gerne høre ,er ikke ude på st skræmme nogen med dolon det er min egen historie med dolon sådan fik jeg det og ja jeg har ondt men lige nu tager jeg to kodimanyl også noget skidt men ved ikke hvad jeg skal gøre ,har snakket med min læge som så siger vi må prøve os frem

 • Reply
  Peter
  16. marts 2012 at

  Kodein er et meget mild morfinprodukt. Kodein hedder genetisk methylmorfin. Kodein er det samme som du finder i kodimagnyl, så hvis du tager 2,5 kodimagnyler har du indtaget kodein svarende til en mængde af 1 kodeintablet a 25 mg. Det er meget mildt produkt og den værste bivirkning er at det skaber en masse luft i tarmsystemet hvilket kan reduceres ved at tygge et par aeropax tabletter. De kan godt skabe afhængighed, men det kræver et meget stort misbrug. Hvis der tages for meget kodein vil mange mennesker få stærkt kløe forskellige steder på kroppen hvilket skyldes at der frigives en større mængde histamin i kroppen.

 • Reply
  Maria
  23. september 2012 at

  Hej,
  Jeg har taget 150 mg tramadol retard som er det samme som Dolol, i over 1 år. Har fået tiltagende smerter efter prolaps operation i lænden for 6 år siden og fået en ny prolaps i nakken som egentlig gør stille og roligt fremad. Men har så mange smerter i lænden. Fik at vide at man udvikler tolerance for Dolol og nogen gange flere smerter. Har nu droppet Tramadolen på fjerde døgn og har haft det så skudt. Rystelser, svedture, og smerter på en helt ny måde i HELE ryggen og uro i ben og arme, som om der er betændelse i mine nerver. Tager nu Ibuprofen 3×600 mg og Pinex. Klør også på min krop, har kvalme og er i dårligt humør. Min læge siger at det kan tage nogle uger før der falder ro på igen og jeg tænker at mine store smerter, der er lidt anderledes ved det at hele ryggen gør ondt, kan stabilisere sig. Måske er nogle af abstinenserne og symptomer på ophør øgede smerter i en periode??? Er der nogen der har erfaring med det?
  Nu holder jeg ved, men kan ikke klare resten af livet på denne måde.
  Håber at der er nogen der har erfaring med symptomer med ophør der ikke står i indllgssedlen. Mvh. Maria

 • Reply
  Thomas
  17. december 2012 at

  Hej Helle.
  Der er RIGTIGT mange mennesker der kæmper med et massivt opiat forbrug/misbrug. De færreste vil indrømme at de er afhængige eller “på noget” for det er jo oftest en læge der udskriver deres “medicin”. Herunder ketogan, dolol, oxycontin osv. osv. osv. Desværre opdager de fleste mennesker først problemerne, når de prøver at trappe ud af deres piller. Som ambulanceredder gennem 8 år, er jeg rystet over hvor mange mennesker der er “sat på” opioider uden løbende opsyn/vejledning. Uden at have regnet helt på det, er det min oplevelse at der indenfor aldergruppen 45år til afdød, er medikamenter der i alarmerende grad går igen. Hos mere end halvdelen af de mennesker jeg møder er eks. kolesterol samt blodtrykssænkende medicin en del af deres hverdag. Når vi så kommer til opiaterne, er andelen også stødt voksende og når alle de andre “faste”medikamenter såsom prednizol, furix og diverse betablokkere er skrevet ind i folks medicinskemaer så stiger andelen af dolol og oxycontin forbrugere dexværre også. Min lidt klodsede pointe er at der bliver udskrevet ALT for meget medicin uden hensyntagen til patienternes tarv. Undertegnede bruger ikke selv medicin til daglig. Men har på egen krop oplevet hvordan 4 dage med et dagligt forbrug på 200mg dolol mod kraftige smerter i et skadet øje, gave mig bivirkninger i form af søvnproblemer og uro i kroppen da jeg returnerede de resterende 25x50mg tabletter til apoteket. På sølle 4 dage havde den syntetiske opiat (dolol), forstyrret min hjernes dopamin produktion, hvilket tog en overraskende lang periode at få på plads igen. Her er der et link til et site hvor folk taler åbent om forbrug og misbrug, herunder deres voldsomme oplevelser med opiater: http://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=18&t=42202
  Thomas

 • Reply
  Jesper
  17. december 2012 at

  Hej jeg har taget oxynorm i 4 måneder .pga en skuler skade.men har beslutte mig for jeg ikke vil lide af morfin.har ikke taget nogen nu i36timer .og har det utroligt skidt.nogen der ved hvor længe det tager før mand er oven på ugen

 • Reply
  Bettina
  18. december 2012 at

  Har haft det rigtig skidt i nat. Tog to dolol i går morges. Mine abstinenser igår eftermiddags, men det skal lige siges at jeg har et meget stort misbrug, var oppe 14 dolol om dagen, altså 700 mg.
  Efter denne møg nat, med kontakte tudeture og koldsved, feber, og tyndmave. Tog jeg en beslutning, i morges ringede jeg til læge, og er nu på udtrapning, og det er noget som kommer til at tage lang tid, den første uge, skal jeg have 600 mg, også sættes det ned med 100 mg om ugen. Jeg har taget skridet og får nu hjælp, ikke mindst for min mand og børn, som ingen ting af vist om mit misbrug. Håber trods alt, på en god jul uden alt for mange abstinenser. Rigtig god jul til jer der ude, pas på hinanden og kan kun fra råde dolol.

 • Reply
  Pia
  31. marts 2018 at

  Hej Helle.
  Jeg vil gerne komme med min oplevelse med dolol også selvom dette indlæg går meget lang tid tilbage i tiden.

  Jeg fik en rygskade for snart 2,5 år siden. Ryggen smertede voldsomt og jeg tog derfor en snak med lægen herom. Hun mente at jeg burde tage dolol, som første valg, så jeg kunne få lindret smerten. Jeg nægtede, da jeg har prøvet dolol ved en gammel discus og vidste jeg ikke brød mig om dens effekt på mig.

  Efter to tre dage måtte jeg dog bukke under for dem og jeg startede langsomt og prøvede at tage så få som overhovedet muligt. Jeg fik udskrevet dolol til ca 14 dage og løb tør for dem op til en weekend. Efter 6 timer begyndte smerter at tage til og efter de første 24 timer blev smerterne så alarmerende at jeg endte i skadestuen med mistanke om discus prolaps. Heldigvis fandt de ingen tegn herpå og udskrev ekstra dolol til mig.

  Da skaden/holdet i ryggen herefter gav mig problemer med at gå måtte jeg følge lægens anvisning og tage højest dosis. 8 x 50 mg dagligt. Jeg gik mine daglige turer som anbefalet men efter en uge måtte jeg give op da jeg næsten ikke kunne komme ud af sengen. Af den grund blev jeg sendt til en Mr scanning som viste min ryg var sund og rask. Ret forvirrende med alle de symptomer jeg havde haft fra ryggen. Herfra blev skridtet fra lægen at jeg stadig skulle blive ved med at tage dolol da en ryg sagtens kan smerte uden at scanningen viser noget. Jeg prøvede dog at holde mig til at tage så få som muligt. Da jeg oplevede at smerter i ben og uro i ben tog til anbefalede hun mig dog at tage ekstra. Jeg spurgte til om det kunne være abstinenser jeg følte efter at have taget færre dolol, men det mente hun ikke var tilfældet da det ikke viser sig på den måde.

  Tiden gik og smerterne i lænd og ben tog til og til trods mange behandlingsforsøg, hvorfor jeg efter et år blev sendt til en ny scanning. Denne scanning viste at der næsten alt var galt med min ryg og svaret hertil blev at jeg nok måtte tage dolol i meget længere tid og afprøve forskellige alternative muligheder. Jeg startede med glukosamin og fortsatte modvilligt min indtagelse af dolol. Uanset hvor meget massage eller andre behandlinger jeg fik tog smerten til. Da jeg ikke oplevede nogen ændring i forsørgelsen på at finde ud af hvad kunne lindre eller fjerne mind smerter søgte jeg hjælp i Tyskland. Jeg kom til en dygtig sportslæge som bestilte en ny scanning af min ryg. Denne viste som den første scanning at der intet er galt med min ryg. Den er sund og rask. Hans konklusion blev derfor at smerten måtte komme fra et organ.
  Han bestilte derfor en helscanning men uheldigvis lage jeg mig med en lungebetændelse ligesom scanningen skulle foretages i Tyskland så jeg måtte melde afbud og desværre i et sådanne tilfælde får man ikke en ny tid da jeg jo selvfølgelig skal være bosiddende i landet for at få dette.

  Da egen læge ikke støttede den tyske konklusion valgte jeg at skifte læge. Jeg mente der burde være en vej ud af mit dololhelvede.
  Ny læge var mere åben overfor den tyske konklusion og mente faktisk at der ofte sker fejlbedømmelser af scanninger.

  Min egen efterforskning i mellemtiden havde ledt mig hen på tanken om smerten kunne komme fra maven. Jeg fik læst at maveproblemer i form af forstoppelse eller eksempelvis laktoseintoleranse kunne give de symptomer jeg havde.

  Af den grund fik jeg større fokus på at huske at tage magnesia dagligt. Det hjalp en smule men smerterne var stadig intense og en ny snak med min nye læge åbnede mine øjne for at indtagelse af dolol faktisk også kan medføre ekstra smerte og ekstra luft i mavetarm kanalen som kan give ekstra smerter.
  Han mente af den grund at vi skulle forsøge med dolol retard så jeg fik et depot præparat i stedet som jeg efterfølgende kunne trappe ud af.

  Tiden gik og jeg observerede at hver gang mine lændesmerter tog Til at massage af maven hjalp. Og til tider var min mave så udspilet at jeg så ret gravid ud. Tanken fik mig derfor tilbage på laktoseintoleranse igen. Jeg holdt mig herfra fra laktose mens jeg ændrede dolol til dolol retard. Smerterne blev utrolig meget bedre. Maven blev helt flad som jeg husker det da jeg var ung ;). Jeg valgte derfor en længere periode at holde mig helt fra laktose for efter en periode at starte igen. Smerterne kom igen og desværre også den gravid agtige mave. Tilbage på min diæt og jeg fik det hurtigt bedre igen Men i takt med at jeg satte dolol dosis ned tog lænse smerterne igen som hurtigt viste sig ved massage at komme fra maven.

  Jeg huskede ordene fra lægen om at dolol kan forårsage ekstra smerter så hurtigt tog jeg den beslutning at tage en kold tyrker. Abstinenserne tog langsomt til. Rysteture, kuldeturer, influenza lignende symptomer, mavesmerter, muskelkramper, blå mærker kom mange steder på Mine ben, hovedpine, madledde, diarré og meget mere. Abstinenserne tog så meget til efter 48 timer at jeg måtte tage kontakt til lægen som anbefalede mig at tage dolol og trappe langsomt ud i stedet. Efter megen overvejelse valgte jeg at følge hans råd. Hans råd stoppede dog også her. Så hvordan jeg kunne trappe ud fik jeg ingen hjælp til. Her måtte jeg google mig frem til en løsning.

  Da dolol retard kan åbnes blev anbefalingen fra andre at tage 5 til 10 mg ud dagligt. Det viste sig dog at være en hård løsning, jeg fik alt for mange abstinenser i form af muskelkramper og mavesmerter og efter at have talt med personale fra klinik som hjælper personer ud af misbrug valgte jeg at trappe ugentligt langsomt ned.

  Nu har jeg været i gang med at trappe ud i to måneder. Jeg er gået fra 200 mg ned til 20 mg dagligt og regner med at være ude af dolol i løbet af få måneder. Trods jeg kun tager 20 mg dagligt mærker jeg abstinenser der er hårde blot jeg hår ned med 5 mg om ugen. Så nu er det blevet til 2,5 mg om ugen.

  De smerter jeg har oplevet imens jeg er gået ud af dolol er 1000 gange værre end de smerter jeg startede med. Jeg vil derfor anbefale på det stærkeste at man overvejer nøje om man kan klare sig uden dolol. Smerter er selvfølgelig ikke nogle man bør leve med men sommetider kan smerten være bedre end det helvede dolol udløste for mig.

  Jeg kan slet ikke vente til jeg er på den anden side og er ude af dolol. Dolol var klart det forkerte valg for mig og hvem ved om de smerter jeg fik helt tilbage i starten efter 14 dage var abstinenser? Og jeg det viser sig nu at endte med at få dolol for laktoseintolerans 😱

 • Reply
  Helle
  10. april 2018 at

  Tak for dit lange bidrag til debatten, Pia. Det er virkelig tankevækkende, at læse.

 • Reply
  Ronald Jenbo
  20. februar 2019 at

  Jeg er 64 år- har både fået Tinnitus (1975, 44 magnum, ved mine ører) og Wiplash (Alvorligt 7 ende nakke hvirvel brækket af) – kroniske smerter og stadige hovedpiner, 4 til 6 døgns varighed, og i 2015, “nye” lunger.
  Grundet disse smerter/hovedpiner- nu 10 år på flydende lægeordineret morfin. Fik for 4 døgn siden så voldsomme angst og ryste, svimmelheds, og stammende tale- at jeg endelig fandt 100 % ud af, at alle min underlige symptomer, de skyldes morfin forbruget i 10 år!
  Tager nu en “kold Tyrker” – og det er en rystende oplevelse!! Der er foreløblig ingen hjælp ordentligt at hente fra “Samfundet” – kan nogen give “hints” eller hjælp? Det er nu ca 4 døgn siden jeg besluttede/fandt årsagen.
  Jeg får nu 0,29 ml (20mg/ml) 3 til 4 gange i døgnet- af flydende morfin, ved sygeplejersker, her i hjemmet.
  Venlig hilsen Ronald Jenbo

 • Skriv et svar

  Read more:
  Lørdag i øst og vest

  Så fik jeg Kaj hjem på visit og jeg får mere og mere Kaj hjem, for hver gang jeg sender ham af sted ;-) Norsk kantinemad og nul motion sætter sine spor...

  Close