0 In Litteratur & Læsestof

Daniel Rye’s foredrag

I aftes var jeg til foredrag med Daniel Rye – fotojournalisten, som sad i Islamisk Stats fangenskab i 398 dage. Han blev kidnappet i Syrien 17. maj 2013, dagen efter at han var rejst ind i landet for at portrættere de civiles lidelser i krigen. Daniel blev udsat for vold og tortur. Hans familie derhjemme samlede en løsesum på 2 mill. euro sammen og han blev den sidste, der kom ud af fangenskabet i live. Efterfølgende dræbte IS 5 af hans medfanger.

Jeg læste hans bog i efteråret og jeg syntes at den var så rædselsvækkende, at jeg nærmest fortrød jeg havde gjort det.

Foredraget var både gribende og personligt, ærligt og detaljeret. Da han nåede til torturen, fik jeg først samme følelse som da jeg læste bogen. Det her kan jeg ikke holde ud at høre om!

Men i løbet af beretningen formåede Daniel, at give mig det perspektiv der skulle til, for at kunne se, hvad det er vi andre kan lære af hans historie.

Nemlig: Hvordan overlever man en krise? Hvad er forskellen på de mennesker der synker til bunds og dem der holder sig i overfladen? (Jeg havde samme oplevelse, som da jeg i sommer læste “Hvis dette er et menneske” af Primo Levi).

Daniel beskrev ”chokket, tilpasningen, hverdagen og løsladelsen” og han beskrev de 3 regler, han lærte hjemmefra på et sikkerhedskursus:

  1. Fortæl sandheden
  2. Spil spillet og
  3. Få nogle rutiner

Han beskrev de teknikker, der gjorde det muligt for ham, at bevare fatningen, når man ellers skulle tro man ville miste sin forstand – det handlede blandt andet om at fokusere på det gode og sortere det dårlige fra (”Jubi – så skulle jeg alligevel ikke halshugges i dag”). Fokus på det gode, selv i de mest horrible situationer.

Han beskrev også hvordan han brugte sine egenskaber som elitegymnast til at stå det ulidelige igennem. Og han var ikke lagt ned med post-traumatisk stress. Alene det, at han kunne tale, ene mand, foran flere hundrede mennesker i 3 stive timer uden manuskript.

daniel2

Foredraget var meget mere end en gruopvækkende fortælling om tortur og selvmordsforsøg. For mig blev det en beretning om de ressourcer et menneske kan indeholde, når det ser allerværst ud – en livsbekræftende fortælling om overlevelsesevne.

Der var ikke tid til mange spørgsmål fra salen bagefter, men ét enkelt blev stillet og det handlede om de bødler, Daniel ikke havde talt meget om i foredraget. Han svarede, at de ikke skulle “have den” og vi fik en følelsesladet reminder fra Daniel om at interessere sig for politik, at se nuanceret på verden og om aldrig at tage demokratiet for givet.

Jeg kan varmt anbefale Daniel Rye’s foredrag.

daniel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Read more:
Han er negativ!

Han er negativ! Plasma-Kaj. Corona-negativ! Og han er så POSITIV over den nyhed, at han straks belønnede sig selv med noget nyt legetøj. En røremaskine! Og sådan et apparatur har...

Close