0 In Familie

Dansk i den bedste sendetid

Fredag aften havde vi svigersønnen til middag. Da stegen går rundt, siger datteren (mens hun kigger drillende på kæresten):

“Har du husket, at han er muslim, mor?”
“Det er jeg da ikke…”
“Det er du da”
“Jamen … ikke sådan muslim. Jeg spiser da svinekød”
(Svigermor her:) “Det er kalvekød!”
“Ja … men du er da muslim – din mor er da”
“Nåe .. jae…”

Jeg ved godt hvad drengen mener. Han er nøjagtig lige så meget muslim som min datter er kristen – Ingen af dem er religiøse. Han er sikkert også nervøs. Det er ikke den bare spøg at være ung, kulturel muslim i det danske samfund. Hele tiden at skulle bevise, at man er OK og ikke farlig.

Og så første middag hos svigerforældrene (Hi-hi … den husker jeg godt. Min svigermor var 44 år og ældgammel!). Der er så mange mærkelige danskere til og man kan jo ikke se folks holdninger udenpå. Hjemme hos os har han nu intet at være nervøs for på den front (det ved datteren godt). Vi ser en rar ung mand med voks i strithåret og hængerøv i G-starbukserne og vi sætter ikke folk i bås, pga. deres forældres herkomst. Vi spørger ikke engang til den.

Efter middagen går svigersøn pligtskyldigt ind og “sparker dæk” sammen med svigerfar. Eller rettere sagt, “sparker hjul uden dæk”. Svigerfar forklarer, at han var nødt til at købe nye hjul til racercyklen, for de gamle var “bløde” når hastigheden lå over 40 km/t (!!). Svigersøn holder masken og nikker forstående.

De unge drager af og de gamle tager resten af rødvinen med ind foran fjernsynet. Det er Dansk og det er Dejligt og det er TV i den bedste sendetid. Frem på skærmen toner en “Asiatisk Sensation” – de søde, søde, sjove drenge har masser af X-factor. De kan bare ikke synge.

Det ved jeg sgu heller ikke om den næste deltager kan? Hun er også asiat. Eller er hun? Adopteret? … Hun ligner i hvert fald en asiat, men hun er vokset op i en dansk familie (forresten lige som svigersønnen). Farvet, men alligevel underlig farveløs på scenen.

Så kommer vinderen! Han er også Dansk og Dejlig og så lyder han (her 3 år efter Mohammed-krisen og Dannebrog afbrændingerne) det klingende århusianske navn: Mohammed Ali (ligesom boksestjernen, som min far og lillebror var fans af i ’70erne).

Mohammed, han er stjerne og han har vinderpotentiale og masser af X-factor.

Gaaaab – vi keder os foran fjernsynet og går tidligt i seng. Der er en spinningtime lørdag morgen der skal passes og så skal jeg i skoven og se cykelløb.

Hav en go’ lørdag, derude.

You Might Also Like

No Comments

Læg en kommentar