0 Udgivet i Familie

Farbror Hans

“Er der en historik i familie?“. Det spørgsmål blev jeg stillet SÅ mange gange, på hjerteafdelingen i Kolding i juni. Og hver gang fortalte jeg om min farbror Hans.

Hans, forrest til venstre i sit band The Howlers. Bemærk, han vender guitaren omvendt, lige som Paul McCartney

Hans var min fars lillebror. Jeg husker ham som en stor, stille dreng, der altid sad i sofaen hjemme hos min farmor og farfar, med sin guitar. Senere som voksen, når han besøgte mine forældre. Han var flink. Han hverken råbte, skældte ud, diskuterede eller gestikulerede, som mange af de andre i familien.

Han var 16 år ældre end mig.

Han blev folkeskolelærer.

Han døde af et hjertestop, da han var 39 år og efterlod sig kone og tre små børn på 3, 5 og 7 år.

Det var i forbindelse med hans død, at man konstaterede ‘familiær hyperkolesterolæmi’ – arveligt betinget forhøjet kolesterol.

“Du har da aldrig haft forhøjet kolesterol?!”, sagde min familielæge ellers for nyligt til mig. Og straks derefter (med himmelvendte øjne): “Kardiologer! De maler fanden på væggen og kører ‘amerikanske tilstande‘”. Næ. De lærde er vist ikke engang enige om, hvornår forhøjet kolesterol er farligt …

Mit var 6 og kardiologerne var nærmest forargede over, jeg ikke var kommet i medicinsk behandling for 10 år siden.

Anyway. Jeg har tænkt mere på Hans den seneste tid, end jeg plejer at gøre. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle genfortælle hans historie så mange gange til læger, der nikker ahaaaa og ser ud som om det hele falder på plads for dem – jeg passer ind i lærebøgerne.

“Hey, Hans? Du som bor i himmelen? Kan du huske din storebrors datter? Nej – det tænkte jeg nok. Med 7 søskende, er der mange søskendebørn at huske på. Jeg har ellers aldrig tænkt på dig, som én jeg var kødeligt eller arveligt forbundet til. Men måske, er der noget om snakken? Jeg æder den ellers ikke helt – om en uges tid er det 32 år siden du døde og faktum er, at de andre altså IKKE er faldet om som fluer. Dine søskende er blevet gamle og (indtil videre, i hvert fald) er vi andre ikke døde før tid … som du gjorde. Jeg håber du har det godt, på din sky. Det sgu ikke fair, ikke at få et liv … jeg har foreløbigt fået 16 år mere, end du fik”.

Andre blogindlæg

Ingen har sagt noget

Læg en kommentar