6 In Hverdagen

Farlig skolevej

Jeg var SÅ tæt på at blive revet med ned i et cykel-CRASH forleden.

Og hvis du tror det skete under MTB turen sammen med 21 damer i søndags op og ned ad voldende i Fredericia, eller med +30 km/t på racercyklerne i lørdags, sammen med Kaj, så ta’r du fejl.

Nej – det skete på vej til arbejde, på cykelstien ved Lillebæltskolen og i nærkontakt med en 7 årige pode, med tornyster på ryggen og cykelhjelmen hængende nede i nakken.

Han foretog først en katastrofeopbremsning og dernæst (uden at se sig til hverken højre eller venstre) et brat “vognbaneskift”. Den slags forekommer næsten hver morgen, så jeg burde have været forberedt.

På cykelstien på vej ned gennem vores kvarter, her hersker der cykeltrafikalt anarki!

AT folk tør sende det dyrebareste de ejer ud på cykel! (…æhhh, det har jeg selvfølgelig selv gjort engang …)

Jeg undveg sammenstødet med poden med nød og næppe og med hjertet oppe i halsen.

Der er to måder at undgå det trafikale knudepunkt ved Lillebæltskolen på vej til arbjede. Jeg kan enten køre uden om, ad de store veje eller cykle hjemmefra 10 min. før. Jeg må vænne mig til at gøre det sidste.

En anden besynderlig selvbestaltet færdselsregel jeg har observeret er denne:

Vi har et sted hvor flere cykelstier krydser i et T-kryds. Der er dårligt udsyn fra alle fire sider pga. ligusterhække. Når ungerne nærmer sig krydset, så ringer de med deres ringeklokker: “ding-ding-ding”, siger de, når de passerer (uden at kigge til hverken højre eller venstre og uden at tage farten af). Det betyder måske “ding-ding-ding – af banen, her kommer jeg. Så er I advaret!“? Jeg venter på den dag, hvor de kommer fra alle fire sider – hvem viger for hvem?

Den anden morgen så jeg iøvrigt en slipseklædt herre standse op ved hajtænderne, stige ud af sin bil og bede skolepatruljen på job træde til side, for “hun spærrede jo det hele” (sagde han), så han ikke kunne komme forbi i sin store BMW!!! Og hvor er børn dog autoritetstro, når de voksne taler. Både skolepatruljen og de to små cyklister hun passede på, sprang straks op på fortorvet. 🙁

Ja, ja …. man oplever sgu lidt af hvert på cykel i morgentrafikken.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Helle MA
  24. marts 2009 at

  Det er både godt og ondt med de stisystemer som skolevej. Forældrene mener, at de trygt kan sende ungerne afsted alene, de møder jo ingen biler. Men en dag skal de ud i den “virkelige” verden, og der går det bare ikke på den måde.
  Tænk hvis forældrene kunne få tid at cykle med deres børn og lære dem de basale regler, hvis de altså selv kender dem. Dét med at række en arm ud, når man skal dreje, er “en by i Rusland”. Det er så sjældent, at man ser cyklister gøre det. Det er også mere reglen end undtagelsen, at man cykler over for rødt.
  Nå, jeg skal ikke være så hellig, jeg gør også fejl. Men her har vi forsøgt at lære vores børn at cykle ordentligt. De er blevet fulgt i skole på cykel til og med 3. klasse, på cykel. Sådan har vi prioriteret.

 • Reply
  Letten
  24. marts 2009 at

  Vores unger er snart trætte af, at jeg gir dem formaninger om, hvordan de skal køre i trafikken, men jeg siger til dem, at sådan skal en bekymret mor sige. Jeg har cyklet med mine unger, og lært dem, hvad jeg tror er det sikreste at gøre i trafikken. Når jeg kører bil, er jeg altid på vagt når jeg skal overhale en cyklist, for de ser sig IKKE tilbage, og selvom de gør, svinger de alligevel bare til venstre. Jeg blir så gal og dytter af dem, ligemeget om det er voksne eller børn. Når ungerne er med i bilen, kryber de langt ned i sædet når jeg begynder at bande af cyklisterne. Man kan forstå at børnene ikke altid kører så sikkert, men de voksne burde vide bedre. Især de der ældre mennesker, som blir på deres cykel, når de endelig er kommet op i fart. Så er det ligemeget om de er til fare for andre i trafikken. Hellere stå af cyklen en gang for meget end en gang for lidt, syntes jeg.

 • Reply
  limmer
  24. marts 2009 at

  Det er da løwn!!! Stod han virkelig ud af sin bil og fik skolepatrujlen til at vie for ham? Sådan en kraft…..

 • Reply
  Helle
  24. marts 2009 at

  Her i Middelfart siger man: “Ø-kvarterets børn kan ikke begå sig i trafikken”. Det er netop fordi vi lever i en lukket, beskyttet bobbel af et stort parcelhuskvarter, som børnene bliver gamle, inden de behøver bevæge sig ud af.
  Der er lidt om snakken.

 • Reply
  Helle
  24. marts 2009 at

  Limmer – ja sådan en kraftidiot – og han kom selvfølgelig ikke hurtigere gennem krydset, for der var jo ligesom en GRUND til skolepatruljen spærrede for det hele: Modkørende trafik, f.eks.!!

 • Reply
  Susan
  24. marts 2009 at

  Jeg forstaar slet ikke at foraeldre toer lade vaere med at laere deres boern at begaa sig i trafikken.

  Her ser jeg tit foraeldre cykle i den forkerte side af vejen, med boernene paa fortovet!!! Hvis jeg kommer gaaende saa fylder jeg sjovt nok lige pludselig ret meget paa fortovet 😉

  Stakkels skolepatruljer, her har vi voksne skolepatruljer, det er gaardvagter/pedeller der ogsaa fungerer som skolepatrujler og i situationer som den du beskriver er det faktisk godt, for de har lige mere autoritet og en bilist er nok ikke lige saa hurtig til at brokke sig til en voksen som til et barn. Paa den anden side synes jeg det er godt system med boernene som skolepatruljer – de er gode rollemodeller, de laerer en masse osv.

 • Leave a Reply

  Read more:
  Kaptajn Helle på skolebænken

  Morn, morn ... meeeget tidlig morgen, her på hotelværelset hos DGI Vingsted. Kaptajn Helle er på kursus og skal lære at undervise andre cykelmotionister i, at blive Kaptajner, instruktører, gruppeledere,...

  Close