2 In Efterskole

Gensyn med “Glammeren”

Det var mærkeligt, at være på besøg på Glamsdalens Idrætsefterskole igen i går. Det er 6 år siden Emilie gik der. Minderne fra “Glammeren” myldrede frem og de fleste var dårlige.

Robinsonhuset fra årgang 2006/2007 – Emilie vandt 🙁

Det jeg husker fra den tid, er en ulykkelig datter, en urolig årgang med meget ballade og et dårligt fungerende elevhus, hvor 10 elever gik ud (heraf 7 piger og der var kun 8 hhv. pige og drengepladser ét elevhus).

De kaldte det “Robinsonhuset” og Emilie vandt 🙁

Emilie boede nemlig alene på et 4-mands værelse i de sidste 2 måneder af skoleåret. Hun var ulykkelig og ensom og hver gang hun var ked af det, sendte skolen hende bare “hjem på en puster”, hvilket jeg var rasende over. Hun ville ikke hjem! Hun ville sluses tilbage i fællesskabet på det efterskoleophold, hun havde glædet sig til og skolen anede ikke hvad de skulle stille op, hvis ikke ungerne bare klarede det sociale selv.

Hver gang telefonen ringede og vi kunne se Emilies nummer på displayed, tænkte vi: “Åhh nej – hvad nu?!”.

Jeg husker også, at hun var ualmindelig meget syg mens hun boede der. Bacillerne florerede og huset var ulækkert, uhygieignisk  med “lodne” toiletter og udtværede makrelmadder på væggene. (Det var der, Emilie besluttede sig for, at hun ikke ville bo sammen med drenge på den næste efterskole.)

Emilie fældede ikke én eneste tåre, på store tudedag og hun har vist aldrig deltaget i “gammel elev festerne”. Men hold op, hvor kom hun stærk ud på den anden side – hun gennemførte nemlig opholdet (imodsætning til 7 piger i elevhuset).

Jeg er glad for vi fik lov til at opleve Bernstorffsminde Efterskole året efter – her blev alting 100% anderledes. Her ringede Emilie aldrig hjem fra og hvis hun gjorde, var der ingen gråd.

Bernstorffsminde Efterskole 2007/08

Hvis vi ikke havde fået Bernstorffsminde med, havde vi ikke fået det gode billede af efterskolelivet. (I dag havde vi sikkert ikke haft råd til at give hende to år på efterskole – det er vist blevet en hel del dyrere.)

Et spil pool med gæsterne – Mads har et helt igennem fedt efterskoleår.

Men så var det tilgengæld en anderledes fornøjelse at besøge Mads på skolen i går. Han har et helt igennem fedt ophold på en årgang, skolen beskriver som ualmindelig god. En årgang der vil efterskolelivet. Sådan skal det være!

Det var sjovt at se deres teaterstykke og fornemme det fællesskab de har haft i tilblivelsen af stykket.

Døde sædceller, der ikke nåede frem til ægget på scenen

Man kunne også fornemme sammenholdet og den gode stemning i det elevhus Mads bor i – 16 drenge i ét hus – mange sko!! –  men alligevel meget hygge og kammeratskab og ingen makrelmadder tværet ud på væggene.

Det var en god dag.

Her til morgen vågner jeg op til snevejr.

Snevejr! På årets 2. vintercupdag – jeg skal til Vissenbjerg at cykle. Pia henter mig halv ti og jeg har VED GUD ikke lyst til at cykle i snevejr.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Asger Frank
  5. december 2012 at

  Øjenåbnende. Tak. Ude i byen hører man jo ellers kun når det er gået godt med børnenes efterskole.
  Min ældste hun havde en alletiders tid på Oure idrætsefterskole, men for den yngste på Vojens VED jeg strengt taget ikke hvordan det egentlig var, han siger ikke nødvendigvis sådan noget. Men han FULDFØRTE da, også.

 • Reply
  Nanna
  9. januar 2013 at

  Glamsdalens idrætsefterskole er den
  Bedste ! Men man skal som barn / ung være gjort at noget særligt for at fungere på en efterskole 🙂
  Det med “baciller” og udsmurte makrelmadder er en del af livet på efterskole ! 🙂

 • Skriv et svar

  Read more:
  Bind 1 …

  "En stille smuk aften sejlede Hercules efter tre måneder til havs ind i Buenos Aires' havn. Jens stod med sin vadsæk og sin bagage i det larmende havnekvarter, hvor alt...

  Close