0 Udgivet i Mad/ På skrump

Kajs Kransekage

Da Kaj blev corona hjemsendt i foråret, købte han sig en røremaskine. Han ville bage. Tiden skulle jo gå med noget.

Røremaskinen kom til at køre i timevis i 2020. Der er friske morgenboller i weekenden og hjemmebagt rugbrød i madpakken til hverdag. Lagkagehuset har mistet en stor kunde i Kaj.

Røremaskinen kom også i brug på årets sidste dag.

Et af vores bidrag til nytårsfesten hos vennerne – som vi nu har holdt nytårsaften sammen med i 10 år – har nemlig altid været kransekage. Vi plejer at købe den. I år ville Kaj lave den selv.

Derfor: I røremaskinen med:

500 g ren rå marcipan
40 g æggehvide
150 g flormelis
150 g nougat

Røre-røre-røre …. og så en tur på køl i 4 timer.

Kransekagemassen blev rullet ud til 2 stk. 80 cm lange stænger.

Stængerne blev fyldt med nougat (“Ihhhh, det sjovt. Det er lige som at lege med modellervoks“, jublede Kaj i sit køkken). Dernæst blev stængerne formet til 2 totaller, 1 éttal og 1 nultal.

En tur i ovnen i 12 minutter ved 200 gr. varme. Herefter blev kransekagerne kølet helt ned.

Kaj penslede bagsiden af kage-tallene med chokolade og gik i gang med den sværeste del.

80 g flormelis, lidt pasteuriserede æggehvide og 1/2 tsk. citronsaft blev rørt sammen til en glasur og puttet i en sprøjtepose.

Kagerne blev pyntet med glasur.

Så var der bare anretningen tilbage. Hjæææælp? Vi ejer ikke en nytårs-serpentin i huset. Kaj ned til Ole og låne lidt nytårspynt.

Voila – kagen klar til nytår.

Vi spiser den kl. 24 til champagne og rådhusklokker.

Og jeg vil lige sige, vores venner er de største gourmeter og er sindsyge dygtige til at lave med. De slagter selv gris, lam, kalv, kyllinger. De ryger selv deres bacon. De kører gerne tværs gennem landet, for at købe de bedste melblandinger, oste eller råvarer af god kvalitet. De køber deres nye kartofler hos udvalgte avlere. De dyrker selv grønsager og krydderurter. Det er deres hobby. Når vi andre tager ud at cykle, går de i køkkenet. Jo – så det kan godt fremkalde lidt sved på panden, at skulle leve op til deres kvalitet.

Men Kaj fik de flotteste karakterer for sin kransekage!

Et stort 10-tal for kagen – og et endnu større 12-tal (med pil op) for ihærdigheden og lysten til at gide.

Mad, nogen har lagt kærlighed i, smager bare bedre. Eller som jeg engang læste Christian Bitz udtale: “Bliver jeg budt en kage, som nogen har lagt kærlighed i at bage, så takker jeg ja til og spiser den med stor glæde. Men når nogen har kørt forbi bageren efter en smørstang til kontoret, så springer jeg den over uden dårlig samvittighed”.

Det er blevet årets første dag.

Vi har sovet længe, efter den hyggeligste nytårsaften. Jeg har stillet Kaj en ny lave-mad-udfordring. Nu skal hans køkkenmaskiner i gang med nogle grønsager. Den store Januar-krammer (som jeg jo for år tilbage omdøbte januarkuren til at hedde) står for døren og jeg glæder mig SÅ meget til at give min smertende krop en stor én af slagsen.

Andre blogindlæg

Ingen har sagt noget

Læg en kommentar