2 In Familie

Karen i hundrede år

Lørdag den 18. januar 2020 starter jeg med at sende en tanke til min salig mormor, som har 100-års fødselsdag i dag.

Lille Karen i foråret 1920, på armen af sin 20-årige og ugifte mor Margrethe

Min mormor blev født i 1920 uden for ægteskab. Hvem hendes far var, stod mere eller mindre hen i det uvisse, men det hed sig, at han var “en schuft” der svigtede den 20-årige Margrethe. Efter sigende havde han brune øjne, ligesom hans uægte datter fik det.

Det er fra ham generne for mine grøn-brune øjne stammer.

Det er 22 år siden min mormor døde. I dag har hun 36 efterkommere i lige linje – børn, børnebørn, oldebørn og et par tipholdebørn.

Jeg havde et tæt forhold til hende, da jeg var barn, fordi mine egne unge forældre mere-eller-mindre afleverede mig hjemme hos hende, indtil de havde fået stablet et hjem på benene til mig og min 15-måneder yngre lillebror.

Tillykke med fødselsdagen, Momse!

Jeg kommer ikke forbi din grav i dagens anledning – men du er i mine tanker oftere, end man skulle tro.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ib
  18. januar 2020 at

  Mormors biologiske far hed Sofus Marius Larsen og var født i Rynkeby. Om ham ved vi nu en hel del. Han var udlært tømrer og virkede som tømrermester i Gærup ved Korinth på Sydfyn, hvor han i den første tid boede hos moderen på hendes gård.

  Sofus Marius giftede sig med Kirstine Nikoline Clausen og de fik fire fælles børn. Tre dreng og en pige. En af drngene ligner som 10 årig grangiveligt Carl Aage.

  Sofus Marius Larsen døde allerede i 1951.

  Mormors blev døbt i februar måned 1920 i Ubberud Kirke og i december måned samme år giftede mormors mor sig med Jens Peter Jacobsen i Vissenbjerg Kirke.

  I 1933 fik mormor (født Karen Jensen) efter eget ønske sin stedfars efternavn, Jacobsen.

 • Reply
  Helle
  18. januar 2020 at

  Aha … så min biologiske oldefar hed Sofus og blev gift med Nikoline. Gode navne 😊

 • Leave a Reply

  Read more:
  Ugens Cheat

  Ingen sommerslankekur uden en "Ugens Cheat". I aften var vi inviteret i byen og spise og Christina havde lavet "Ludvig"-kager til dessert. Vi havde gættet at der ville være kage...

  Close