1 In Dengang mor var "dreng"

Koppe passet

I dag fejrede vi Kajs fars 88 års fødelsdag. Han havde ryddet op i sine “gemmere” og kom og viste Kaj, at han havde fundet attesten på Kajs koppevaccination …

Kajs Koppe Pas.

Lige som Corona-virus, smittede Koppe-virus gennem dråber fra menneske til menneske, hvis man var tæt på hinanden. Der var mange epidemier gennem verdenshistorien. I Danmark blev det i 1808 lovpligtigt at blive vaccineret, hvis man boede et sted, der var ramt af en koppeepidemi. I 1810 blev der indført indirekte vaccinetvang af alle. Man kunne nemlig ikke blive gift, konfirmeret, komme i skole, få en læreplads eller komme i militærtjeneste, hvis man ikke kunne fremvise sit “koppe-pas” – sit vaccinationsbevis.

Kopper blev udryddet. I Danmark ophørte koppevaccination i 1977. I 1980 blev sygdommen erklæret udryddet på verdensplan.

Lige som Kaj fik jeg koppevaccination, da jeg var barn. Jeg synes at huske, at min lillebror og jeg skreg om kap, da vi skulle stikkes. Men Peer nøjedes ikke med at skrige – han sprællede også – og derfor kom lægen til at lave et langt skævt rids i hans skulder, da han skulle stikkes.

Han fik et aflangt ar.

Jeg hørte kopper som i “kaffekopper”. Jeg var vaccineret mod (kaffe)kopper. Op gennem vores barndom sagde Peer og jeg når vi betragtede arret i vores skulder, at jeg havde “en kop”, men Peer havde “et glas”, pga. hans aflange ar.

De ældste omkring aftenens fødselsdagsbord er færdigvaccinerede og har fået deres “corona pas”. Inden for de nærmeste måneder, skulle det blive vores tur til at blive Corona vaccineret.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ib
    22. april 2021 at

    Det var vistnok de kopper man kaldte”De almindelige kokopper”.

  • Læg en kommentar