1 In Hverdagen

Krydset blev sat – med en rigtig blyant

I sidste måned fik jeg et brev fra min Sparekasse. Der stod:

”Som følge af internationale regler om bekæmpelse af hvidvask, er alle danske pengeinstitutter forpligtede til at have legitimation på deres kunder – også selvom du er et kendt ansigt her i Sparekassen”.

Hvidvask?!

Eller kogevask?

Pas selv jeres eget, beskidte vasketøj! Så passer jeg mit.

Jeg må med skam indrømme, at jeg ikke lige løb ned i Sparekassen med en kopi af mit kørekort.

Apropos …

Hvorfor er valghandlingen så besynderlig gammeldags, i et samfund, der digitaliseres mere og mere. Hvor vi alle sammen er forpligtede til at have digitale e-bokse og nem-id logins og hvor det nærmest koster penge, at møde personligt hos kommunen?

I går forventedes jeg, at møde PERSONLIGT op, medbringende et stykke rigtig gammeldags papir (sendt til mig pr. gammeldags post, til min postkasse – den der står ude på fortovet).

Jeg stillede mig fysisk i KØ sammen med alle naboerne, og kom hen til et bord, hvor der sad en pensionist med en papirliste.

Her krydsede hun mit navn af, efter at jeg havde fortalt hende min fødselsdato (som hun tog for gode vare, uden videre). Så fik jeg udleveret 2 stykker papir, blev vist ind i en kasse med et gardin foran, hvor der hang – og hold nu fast:

en blyant!

Med den kunne jeg sætte 2 krydser (et på hvert stykke papir).

Dernæst proppede jeg de to stykker papir i to kasser (et i hver kasse). Nogen brugte så resten af aftenen på at tælle op – sådan rigtig, med håndkraft: én, to, tre, fire …

Jeg så i fjernsynet senere, at en mand stod og råbte ud på en parkeringsplads, at ”hvis der var flere der ville afgive deres stemme, var det NU, for nu lukker vi!”.

Om aftenen snakkede vi om, hvor nemt det måtte være at snyde (hvis man gad). Nikolines veninde rejser f.eks. rundt ude i østen i øjeblikket og hun har c/o adresse hos Nikoline, som passer hendes (papirs)post og giver besked, hvis der er noget vigtigt. Venindens valgkort landede således i Nikolines postkasse – altså, den der stod ude ved fortovet.

Hvor svært havde det været for Nikoline, at tage venindens valgkort og gå ned til pensionisten ved skranken og oplyse venindens fødselsdag (som hun selvfølgelig kender, eftersom de har været veninder siden børnehaveklassen)?

Ikke særlig svært.

Det er virkelig mærkeligt, at vi ikke bare logger ind (med Nem-ID) via vores digitale e-boks og sender vores stemme. Men de er måske bange for vi ikke kan finde ud af det? Eller at de ældre ikke kan finde ud af det? Og så får de jo ikke stemmerne …. ? Eller hvad handler det om??

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  frank
  20. november 2013 at

  hej
  Helt enig , men et digitalt system vil også betyde at muligheden for snyd er større . Myndighederne skyr ingen midler i verden idag og vil helt sikkert forsøge . Trods alt er papir der skal gennem tusindvis af hænder fysisk, sværere at snyde med pga. antallet af personer.
  Digitalt skal der ikke så meget til og det kan sløres bedre ..

  Men ja , med et sikkert system , så er det det ideelle ;=)

 • Leave a Reply

  Read more:
  Julemandsrace – forklædt som Helle

  Min vintercupmakker Pia løb Julemandsrace i dag - ikke alene forklædt som julemand, men også forklædt som Helle. Hun overtog mit startnummer, fordi jeg ikke selv kunne løbe, og jeg kan...

  Close