2 In Arbejdslivet

Nonfirmation – her skrives

Konfirmationerne står for døren. Jeg mærker det ved, at bestillingerne på konfirmationsange flyder ind (er i gang med den fjerde). Også festsange til non-firmationer har jeg skrevet.

Non-firmation er et slangudtryk, der bredt sagt dækker over, at de unge fravælger kirkelig bekræftelse af deres kristne tro, men stadigvæk gerne vil have fest og gaver.

Det er et stærkt nok valg at fravælge kristen konfirmation, hvis det ikke siger én noget. Jeg har bare altid syntes man mangler noget at feste for.

Hvad fejrer vi da? Vi giver vel ikke gaver for ingenting?

Det tomrum blev for mig fyldt ud, da jeg hørte om humanistisk konfirmation.

Ved en humanistisk konfirmation gennemgår den unge et kursusforløb – et (ud)dannelsesforløb, lige som dem der går til præst gør. Det forløber sig typisk over et par weekender.

De undervises i emner som livssyn, etik, identitet, menneskerettigheder, adfærd, evne til refleksion og kritisk stillingtagen til tilværelsen generelt. Det er gruppearbejde, hvor de debatterer emner som omtanke, respekt, tolerance, stilling- og ansvarstagen.

De investerer tid i emner, der gerne skulle ruste dem til overgangen fra barn til voksen og gøre dem klogere på voksenlivet.

Der er ingen eksaminer eller tests (ingen trosbekendelser, der skal læres udenad) – men gennemførelsen af uddannelsesforløbet slutter med en smuk ceremoni og overdragelse af kursusbevis (og her kan man sagtens tage fin hvid kjole på (hvis man er pige)) og så er der en god grund til at gå hjem og holde fest for familie og venner.

For mig, giver det meget mere mening end festen for den unge, der ”bare ikke ville gå til præst”.

Hvis jeg havde kendt til det, da mine egne piger var i konfirmationsalderen, ville jeg gerne givet dem det valg.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Pamela
  22. marts 2016 at

  Så rigtigt Helle – Denne bog er også rigtig god til nonfirmation “Pythagoras – En prins af verden” af Mads Dahlgaard

 • Reply
  hellestougaard
  23. marts 2016 at

  Den må jeg læse 🙂

 • Læg en kommentar