0 In Litteratur & Læsestof

En ost på Jonestown massakren

For efterhånden nogle uger siden, kom jeg tilfældigvis til at klikke på en dokumentarudsendelse på Youtube. ”Jonestown – life and death of peoples temple” hed den.

Jeg huskede egentlig godt, at der i 1978 (da jeg var 13 år) var noget med en eller anden sekt, som begik kollektivt selvmord. Uden forhåndsviden eller synderlig interesse, gloede jeg dokumentaren igennem – men som udsendelsen skred frem, foldede historiens rædsel sig ud foran mig og efterlod mig målløs.

Et filmhold blev skudt ned og en amerikansk politiker (som besøgte sekten, pga. rygter om, at nogen blev tilbageholdt mod deres vilje) blev skudt og dræbt. Det skete for rullende kamera.

Bagefter dikterede sektleder Jim Jones kollektivt selvmord – han optog hele seancen på kassettebånd …

918 mennesker døde, efter at have drukket en cyanidforgiftet saftevand, kaldet Cool Aid.

250 af dem var børn under 18 år – det må betegnes som drab. De voksne – deres forældre – hældte giften i munden på dem.

Jim Jones selv var den sidste der døde. Efter at have set 918 mennesker dø af cyanidforgiftning, havde han ikke mod til at drikke skidtet selv. Han bad sin sekretær skyde sig en kugle for panden (vatpik!), hvorefter hun også skød sig.

Jeg blev så nysgerrig efter, hvad pokker der kan drive mennesker derud!

Jeg begyndte at læse om Jonestown og Peoples Temple. Det er foreløbigt blevet til 3 bøger – alle på engelsk og bestilt hjem fra fjernbiblioteker:

Rebecca Moores ”Understanding Jonestown & Peoples temple”. Rebecca mistede to søstre (den ene var omtalte sekretær, som skød sig) samt en 5 årig nevø i forbindelse med masseselvmordene. Hun har lavet det hidtil mest omfattende website om sekten og tragedien. Deborah Laytons ”Seductive Poisen”. Debbie, som havde været en del af Jim Jones’ inderkreds, flygtede fra Jonestown under stor dramatik 6 måneder før massemordet og endelig Laura Jonstons ”Jonestown survivor – an insiders look”. Hun overlevede kun, fordi sektlederen havde sendt hende på opgave i Guyanas hovedstad.

Det har været spændende læsning – nu kan jeg godt ”score en ost” i Trivial Pursuit på spørgsmål vedr. Jonestown massakren.

Og så har jeg dælme fået mit engelske frisket op …

F.eks ved jeg nu at det engelske udtryk ”Don’t drik the Cool Aid” (der kan oversættes som:  Du skal ikke ”slubre” alting ukritisk i dig) opstod direkte som følge af tragedien.

Jeg har linket til dokumentaren, hvis nogen skulle have lyst til at se den. Men jeg linker ikke til de “death tapes”, som blev optaget under selvmordene – det er simpelthen for væmmeligt.

You Might Also Like

No Comments

Læg en kommentar