3 In Uddannelse

Penge ud af lommen

Det er 3 måneder siden jeg købte forelæsningen ”Mindfulness i arbejdet” på Folkeuniversitetet og jeg havde glædet mig. Men det blev en skuffelse.

Det var simpelthen sådan en tam forelæser, som slet ikke fik budskabet ud over scenekanten. Han talte lavt, usammenhængende, holdt mange og lidt for lange pauser, hvor forsamlingen bare sad og gloede forventningsfuld på ham – der komme ikke noget.

Halvdelen af deltagerne var sygeplejersker. Han bad folk sige 2 ord om, hvad deres motivation for at komme var. Der var mange gode og spændende grunde, men stressede jobs var en begrundelse der gik igen. Jeg spekulerer virkelig på, om de fik noget med hjem?

Vi lavede 3 guidede, siddende meditationer.

Den første var rar. Den var god at ”lande” på.

Den bragte mine tanker tilbage til mine 5 gode år (1984-1989) hos Skandinavisk Yoga og Meditationsskole. (Dengang var jeg god til at meditere).

Da vi allerede efter 60 minutters keeedelig forelæsning, skulle meditere igen, blev jeg utålmodig og irriteret.

Jeg fik den grimme mistanke, at mindfulness bare er ”gammel vin på nye flasker” – Yoga Nidra (Yoga søvn…). Og når man er utålmodig og irriteret er man sgu ikke særlig mindfull – jeg følte jeg spildte min kostbare tid og mine penge! (Men så skal man selvfølgelig bare gå ind i følelsen af irritation og pengespild, jo, jo. Jeg ved det godt).

Jeg synes forelæseren brugte lige en kende for meget energi på, at sælge sit 8 ugers kursus.

Efter 3½ keeeedlig time, kom der en lille smule interessant, da forelæseren (på spørgsmål) gav sig til at fortælle, hvad der sker i kroppen når folk får stress. Forsamlingen ”vågnede” lidt – jeg fik lyst til at anbefale Hanne Feldthus’ bog ”En arbejdsnarkomans bekendelser”, som beskriver det så godt – kicket man får, når man kører med 100 km i timen og resultatet – hjerneskaden – når ”motoren” brænder sammen.

Og så sad jeg med én erkendelse i aftes: Stress (som i jeg-har-for-travlt-og-kan-ikke-finde-ud-af-at-have-det) er ikke et problem hos mig (så har jeg sikker nogen andre). Men jeg er ikke i risiko for arbejdsrelateret stress, for inden jeg når ned til den skadelige Cortison udskillelse i kroppen, er jeg for længst gået hjem fra arbejde og har været ude at cykle 80 km og så er det hele brændt af og ude af kroppen.

Og hvis min arbejdsgiver har et problem med det, har han et problem med mig og så kan vi under alle omstændigheder ikke have et samarbejde.

Folk der løber forvildet rundt og betaler en masse penge fordi de ikke kan håndtere deres stressede hverdag – gå hjem! Køb en racercykel – ud på landevejen og tramp af sted med 30 km/t, gerne i gruppe, for så er man NØDT til at koncentrere sig 100% på det man sidder i (DET er mindfuldt).

Når man kommer hjem er man lige så afspændt i kroppen som efter 3 timers meditation og al skadelig adrenalin og cortison er ude af kroppen. Man er nulstillet.

Forelæsningen var 250 kr. lige ud af lommen.

Men jeg fik lyst til at genoptage Yoga Nidra meditationen …

Og så fik jeg lyst til at komme ud at cykle, og det vil jeg gøre i dag.

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Ib
  22. marts 2012 at

  Sådan !

 • Reply
  Helle Grønlund Knudsen
  22. marts 2012 at

  Tak for fint indlæg.Jeg har også læst en del bøger om emnet,mindfullness og andet,har dog ikke prøvet meditation. .endnu.Jeg synes nogen gang,man ofte ser emnet behandlet som “salgsprodukt”,der ligger min skepsis.Lyder dejligt med dine cykelture. 😉

 • Reply
  Kirsten
  22. marts 2012 at

  Det var ærgerligt at du spildte tiden – men det gjorde du ikke, for du indså igen at cykling er det der virker for dig. Og det er jo også en slags indsigt. Forresten er det jo også grunden til at jeg løber så meget – ingen stress bagefter det! 😉

 • Læg en kommentar