4 In Haven

Pirrelig nabokone

En søndag morgen i august sad jeg i mit køkken og spiste morgenmad. Kaj var ude at cykle. Jeg havde kørt Tour de Vestfyn dagen før, så jeg holdt fri. Vejret var godt, så havedøren stod åben.

Pludselig starter en motorsav udenfor. Det lyder meget højt. Tæt på. Det undrer mig. Så jeg træder ud på terrassen. Larmen er øredøvende. Hvad pokker foregår der?, tænker jeg. Jeg følger lyden. 15 skridt – så står jeg nederst i min have – hvor jeg ser:

2 naboer i krig med at fælde mit store bøgetræ med en motorsav. Deres koner står ude på parkeringspladsen og følger slagets gang. Jeg står 2 skridt fra dem. Jeg stirrer vantro på scenariet.

Er målløs. Chokeret. Handlingslammet!

Mændene tager ikke notits af mig. Saver videre. Konerne smiler og nikker til mig. Den eneste, der tilsyneladende ikke aner hvad der foregår – er mig!

Når man er chokeret, handler man nogle gange ulogisk. Jeg skulle jo have prikket dem på skulderen. Spurgt dem hvad HELVEDE de havde gang i?! Bedt om en forklaring. Jeg havde jo nok fået den.

I stedet drejede jeg om på hælene og løb ind. Og de savede ufortrødent videre.

Tja – Hvad gør andre mennesker, når naboerne går i krig med at fælde bøgetræer i deres haver? Skulle jeg ringe til politiet? Kaj cyklede, ham kunne jeg ikke ringe til. Så jeg ringede til min far, og fortalte ham hvad der foregik udenfor. Han troede jeg tog pis på ham.

Ja … og så gav jeg mig altså til at tude. De havde overskredet min grænse i et omfang, de slet ikke havde fantasi til at forestille sig, de naboer. Jeg følte mig ydmyget.

Efter en tid stoppede motorsaven. Og efter endnu en kort tid kom Kaj hjem. Han blev rasende. Det viste sig, at Kaj havde snakket med den ene nabo om at skære en gren af det her store bøgetræ, fordi den ragede ud over parkeringspladsen, så han ikke kunne parkere sin firmabil. Det havde naboen – meget fejlagtigt – opfattet som grønt lys til, at han kunne gå i krig, når det passede ham.

Hvis man tror man frit kan regere på Kajs enemærker, mens han er ude at cykle – så har man altså taget alvorlig fejl af min mand! Mig regnede de åbenbart slet ikke med. De kunne ellers have vundet meget, ved lige at ringe på døren og sige "Hej Helle, vi snupper lige en gren på dit bøgetræ".

Jeg er måske bare kunstig – men så er jeg så det!

De to naboer har i hvert fald fattet, at det måske ikke lige var så smart, det de gjorde. Og den ene – han omtaler mig som "hende nabokonen, der ikke kan lide mig" har jeg hørt.

Jeg har ellers aldrig talt med ham – hverken før, eller siden.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Birdman
  10. august 2006 at

  Uha ja – det med træer er noget satans noget.
  Vi har 3 rimeligt pæne træer (Grantræer) i vores have. 2 bagerst i haven og 1 ved den ene side. Sidstnævnte står så det dækker mellem naboens køkkenvindue og vores sove-værelses-vindue.
  De gamle naboer elskede lige netop sidstnævnte træ. De sad altid – om morgenen – i køkkenet og nød fuglelivet (Fuglekonger, Musvitter, Blåmejser m.m.) i det træ.
  Nu har vi fået nye naboer. De har da spurgt – pænt og høfligt – om vi synes om lige netop DET træ…..for det skygger ind til deres køkken (underforstået at det må vi sgu’ gerne se at få fældet).
  Så står man der. Jeg kan godt lide træer og buske i min have. De giver liv, er pæne at se på og ikke mindst optager de plads så man slipper for at slå græs der. Om vendt vil man gerne stå sig godt med naboerne. På den anden side, vil jeg gerne beholde træet. Jeg gider ikke have frit syn til MIT soveværelse….ikke at der foregår noget “fordækt” der, men alligevel….
  Ak ja – træer og naboer går ikke i godt spænd sammen.

 • Reply
  Ella
  10. august 2006 at

  Uha sikke en historie Helle – jeg føler med dig – vi har en kæmpestor blodbøg, og ve den, der lægger en hånd/sav på den.
  Underlige fisk, de naboer 😉

 • Reply
  Lizelotte
  10. august 2006 at

  …strengt! Sådan noget gør man da ikke efter en “løs aftale” over hækken…
  Du bli’r nok aldrig slyngvenner med den nabo – – men tro mig, naboer er noget overvurderet skidt nogen gange 😉
  Med enkelte undtagelser altså…

 • Reply
  merete
  10. august 2006 at

  Ihh altså, de naboer er sgutte altid lige gode. Da vi havde hus på Brovejen kom vi en dag hjem fra arbejde til….. ja, hvad tror du?! En hæk som var klippet totalt ned i jordhøjde. Godt nok fandt vi en nogenlunde rimelig løsning, men jeg garanterer dig for at de naboer ikke var i kridthuset i mange år derefter….

 • Læg en kommentar