5 In Familie

Poptøsen & Punkrockeren

Emilie er rigtig glad for sin nye efterskole. Men hun kan kun gå der ét år, så nu leder vi efter et sted, hvor hun kan tage sin 10. klasse næste år.

I går besøgte vi en mulig efterskole, vi havde udset os.

Det bliver ikke den. Og det mærkede vi nok allerede, inden for de første 10 min.

Vi kom lidt for sent, så de stod og ventede på os. Misforstå mig nu ikke. Der er ingenting galt med hverken skolen, lærerne eller eleverne. Søde, rare, imødekommende. Godt koncept. Men prøv nu at se den her situation for jer:

Vi møder hele familien – mor, far, storesøster – med vores poptøs af en lillesøster. Hendes tøj sidder som det skal, håret er sat. Make-up'en er i orden.

I døren bliver vi mødt at de to drenge, som skal vise os rundt. Flinke drenge. Meget imødekommende.

Den ene – han hedder Bernhard – er iført cowboybukser (hængerøven sidder hvor den skal), T-shirt, et plastikkrus saftevand og ET STORT BADEHÅNDKLÆDE …

… som han har viklet rundt om hovedet. Helt naturligt påbegynder han den her rundvisning, iført badehåndklæde.

Hans kammerat, derimod, var i læder fra top til tå. Nitter og nåle. Hundehalsbånd. Store militørstøvler. Punkhår og sort maling. Han manglede bare rotten på skulderen. Og det værste:

I den ene øreflip havde han et gigatisk HUL, hvorigennem der sad 33 vatpinde!!

Jamen, misforstå mig ikke. Søde og rare drenge. Ham med badehåndklædet meget fortællende, punkrockeren med 33 vatpinde i øret, lidt stille og genert.

Nå – iført badehåndklæde og 33 vatpinde i øret, påbegynder de her 2 gæstfrie elever rundvisningen af min poptøs.

Vi har aldrig nogensinde set så meget ROD i elevboliger før. Bjerge af tøj, hynder på gulvene, sko, ting og sager overalt. I musiklokalet måtte vi skræve over bjerge af rod og bunker af tøj.

"Neeej – her er vel nok ….. øhh …… æggebakker på væggene …", sagde moren her.

Jeg måtte virkelig koncentrere mig, for ikke at få øjenkontakt med mine poptøser. Ét blik – og de ville være knækket sammen i krampefnis. Det ville vi ikke kunne være bekendt.

Jeg har heller ikke set en så forfalden og ramponeret skole, siden jeg forlod Strib Skoles gamle indskolingsafdeling fra primo det 20. århundrede. Inventaret hang i laser!

"Man spiser rigtig god mad her", fortalte drengene begejstret, da vi gik igennem kantine (pæn) og køkken. Ud af øjenkrogen så vi, køkkenet var tildelt én enkel glad smiley. Det er de underligste ting man ser.

Det sidste drengene viste os, var skaterbanen. En "parkeringsplads", med store frostskadede huller i asfalten.. Rådne ramper, hvor fineret vendte begge ender i vejret.

"Uuuha – den ser ikke så sikker ud", sagde moren her.

"Nej", svarede Bernhard. "Vi har nedsat et arbejdsudvalg, som har ansøgt om midler til at få den repareret. Hvis man kan argumentere for det, kan man godt få pengene bevilliget. Vi regner med vi får dem til sommer".

Så var der samling i fællessalen, hvor inspektøren (kasket og hestehale), fortale om skolens værdigrundlag. Demokrati, medbestemmelse, tolerance, samarbejdsevne, initiativ, vurderings- og beslutningsevne.

Rodet i elevboligerne og det lasede inventar trådte i baggrunden. Bernhard og punkrockeren får en GOD ballast med ud i livet. Tag ikke fejl af det. Vi så en video, som skolens mediehold havde produceret. Den var bare i orden! Spændende undervisningspensum. Jeg bemærkede også, at skolens elever hele tiden sad med hånden oppe, for at komme med supplerende (positive) kommentarer til lærerens fremlægning – og at de blev hørt. Hvem der bare var 15 år og skulle på efterskole.

Da det var slut satte vi os ud i bilen for at køre hjem til Vestfyn. Først var der helt stille.

"Nå? Hvad synes I?", spurgte moren. Spørgsmålet udløste det krampefnis begge mine poptøser havde holdt tilbage så længe.

"Hvad synes du?!?!"

"Nej! Jeg vil høre jer først".

Nå – poptøsen var alligevel ikke helt solgt. Det bliver ikke der hun tager sin 10. klasse. Noget med kemi …

Vi snakkede om, hvor godt det er, at – uanset om du er Poptøs eller Punkrocker – så er der en plads til os alle sammen.

I dag træffer vi aftaler med 2 nye efterskoler, vi skal besøge.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  ella
  30. oktober 2006 at

  Der er forskel på skolerne det er helt sikkert. Og heldigvis!
  Vi har været meget glade for Østvendsyssel Ungdomsskole i Dronninglund. Den har styr på både værdier og lokaler og de er plads til forskellighed.

 • Reply
  Lene
  30. oktober 2006 at

  Og vil I længere op Helle, så har vores børn gået på Hørby efterskole,Sæby, her var der også plads til alle, samtidig med at der var styr og orden på tingene, og vigtigst af alt voksne, der ikke var bange for at have en holdning.

 • Reply
  helle
  30. oktober 2006 at

  Hørby og Østvendsyssel ungdomsskoler – der er ledige pladser næste år, begge steder. Det kan jeg se på efterskole.dk.
  Men det er godt nok langt væk hjemme fra mor og far i Middelfart … synes mor …

 • Reply
  Lene
  30. oktober 2006 at

  Det er der. Og en anden ting, når de så er færdig med efterskolen og vil besøge vennerne, så er der også langt :-)Men der var også elever fra Grønland, det er da længere væk Helle 🙂

 • Reply
  ella
  30. oktober 2006 at

  Der er langt og yngste har en meget tæt kontakt med 3 veninder fra skolen endnu – det var selvfølgelig ikke gået, med længere afstande. Men det er en fantastisk skole, både min søster og jeg gik der, for 35-40 år siden 🙂

 • Læg en kommentar