13 Udgivet i Sikker på cykel?

Sikkerhed på cykel?

Træningsmæssigt set var det egentlig min plan at skifte mellem grupperne C og B i den her sæson – hvor B kører lidt hurtigere end C.

Jeg vil f.eks. presse mig selv lidt hårdere om søndagen i gruppe B, og så tage gruppe C på vores tirsdage aftener, hvor mine kræfter typisk ikke er så store. I søndags startede jeg altså i B, mens jeg i aftes var på træningstur med den lidt langsommere C gruppe.

Men det er svært at skifte frem og tilbage – for jeg oplever en stor forskel på sikkerheden i de to grupper – måden der køres på – og det er i mine øjne den langsomme gruppe der er den farlige.

Der er flere opbremsninger her, mere slinger, flere stød ned gennem rækkerne, flere "saksende" undvigemanøvre – jeg bliver utryg, trækker væk, tør ikke kører med op i rulleskiftene … De andre oplever, at jeg trækker mig væk. Så sætter de farten yderligere ned, det giver ryk og hug ned i rækken, de bagerste kaster cyklerne til siden … uro, uro …

Det er noget skidt.

Den der lyd af bremsende dæk midt i en gruppe på 15 cykelryttere – den er væmmelig!! Jeg talte mindst 5 halvfarlige situationer i aftes, som lige så godt kunne have resulteret i styrt.

Den slags oplever jeg sjældent i den hurtigere gruppe B – her kører de fremad –  hele tiden. Jeg er hel tryg når jeg lægger mig på hjul. Der ro. Der er "flow". Der er stabilitet. Og fart. Folk ligger helt roligt på deres cykler. Når jeg er tryg, tør jeg at lægge jeg mig på hjul og træde til – og når jeg gør det, kan jeg hænge på. Får så at sige noget forærende … i hvert fald ud af lige vej. Der er sug i gruppen.

Det kan jeg ikke i gruppe C.

Ulogisk, egentligt. At jeg oplever mere sikkerhed, jo hurtigere der køres?

Jeg ved ikke rigtigt hvordan jeg skal løse det … orker jeg virkelig, at kæmpe for at hænge på den hurtige gruppe hele sæsonen …???

Andre blogindlæg

13 Kommentarer

 • Svar
  Kent
  11. april 2007 at

  Det lyder simpelthen for vildt! 5 styrt fra 15 mand m/k.
  Hvis det er hverdagskost rundt om i klubberne, så tror jeg nu, at jeg skrinlægger mine ideer om at melde ind i een!

 • Svar
  Fru Green
  11. april 2007 at

  Jeg cykler ikke på sportsplan, men jeg er vild med dine røde hjul.

 • Svar
  Lizelotte
  11. april 2007 at

  Helle, det er netop sådanne oplevelser som den, du beskriver, der gør, at jeg ihvertfald SLET ikke har lyst til at køre i gruppe.
  Så skulle jeg da arbejde vildt meget på formen og køre gruppe B – HA – that’ll be the day… 🙂
  Jeg har også oplevet at gruppe C er lidt problematisk – der køres langt mere disciplineret i den langsomme gruppe D – jeg har bare ikke temperament til at køre 40 km med 22 i snit …. sjovt hvorfor det lige er C?? Måske fordi der typisk er så mange C’ere?

 • Svar
  helle
  11. april 2007 at

  Jeg ved det ikke … men nogengange er det rart, at cykle en tur i langsommere tempo. Så det er lidt ærgerligt …

 • Svar
  helle
  11. april 2007 at

  Kent – nu styrtede vi jo heldigvis ikke – der var bare der der opbremsninger og ryk.
  Det er det der er så ubehageligt.
  MEN MELD DIG ENDELIG IND I EN KLUB !! Glæderne er heldigvis langt flere – du skal ikke lade dig skræmme væk 🙂
  Hvor I landet bor du – måske kender jeg en lokal klub?

 • Svar
  Kent
  11. april 2007 at

  Ja okay – jeg var lige hurtig nok på tasterne. Jeg læste det som styrt.
  Jamen jeg slår mine folder i Horsens og omegn, med herlig mange bakker 😉
  Jeg har dog lavet en aftale med en jeg kender, om at begynde at cykle sammen – det bliver en ny og anderledes oplevelse, til forskel fra alle min alene-ture.

 • Svar
  helle
  11. april 2007 at

  Orv – Det er jo der der køres Rundt om Horsens
  http://www.rundtomhorsens.dk/
  Det har Pia (min cykelmakker) fortalt de mest skrækindjagende historier om 😉

 • Svar
  Kent
  12. april 2007 at

  Ja, Horsens Rundt var de værste 145 km i mit liv 😉

 • Svar
  Mads
  12. april 2007 at

  Jeg cykler heller ikke i klub (endnu) – mest pga manglende tid. Men jeg har efterhånden deltaget i en del løb, og jeg er bange for at jeg aldrig lærer at køre i grupper… netop af samme årsager som du nævner. Jeg er simpelthen bange for at køre så tæt på andre cykler i høj fart… så jeg ender som regel med at være ham der ligger bagerst i en gruppe.. sådan 2-3 meter bagved den bagerste.
  Men jeg går ud fra at det er noget af det man lærer i en klub.. at køre i grupper.

 • Svar
  helle
  12. april 2007 at

  Man lærer det, ja. Man lærer hinanden at kende og man finder ud af hvem man tør gå tæt på og hvem man skal holde afstand til 🙂

 • Svar
  helle
  12. april 2007 at

  Kent – *GULP* 145 km !! Det lyder hårdt!

 • Svar
  Mads
  12. april 2007 at

  Hvad så til løb, hvor man ender i en gruppe af folk man ikke kender?

 • Svar
  helle
  13. april 2007 at

  Ja, til løb er det svært ..
  Jeg vil vove den påstand, at jeg er god til at kigge folk ud. Det skal ikke tage mig mange kilometer at vurdere, hvem der er sug i.
  7 års erfaring …
  🙂

 • Læg en kommentar