0 Udgivet i Sikker på cykel?

To gode råd til en debutant

Lørdag var jeg ude at cykle en tur sammen med Kirsten fra min klub. Hun har kørt mountainbike i mange år, men turen i går var hendes første på racercykel. Hun efterlyste nogen, der ville cykle en tur med hende og give nogle tip til landevejs- og gruppekørsel og jeg meldte mig.

Jeg tænke lidt på, hvad jeg skulle nævne som det vigtigste, når man skal til at begynde at cykle i en gruppe?

Jeg valgte 2 temaer:

Det konstante, jævne og ubrudte pedaltråd, som skal praktiseres fra man cykler ud til man er hjemme igen.

Åhhh, jeg elsker det, når det spiller.

Man træder konstant og jævnt i pedalerne. Man sidder aldrig på frihjul, når man cykler i gruppe, for når man slipper pedaltrådet (kadance 0!), så føles det for den bagvedkørende som om man stopper op. Det er meget ubehageligt og giver urolig kørsel i gruppen. Det er væmmeligt at ligge og træde bagved en, der pludselig slipper trådet (måske fordi det går en lille smule ned af bakke og de ikke mener de behøver at arbejde mere).

Det er ikke nemt, for alle skal gøre det. Slipper bare én trådet, mens de sidder i en gruppe, er de bagvedkørende også i fare for at måtte gøre det samme eller bremse op. Det er møgfarligt. Derfor er gruppen nødt til at være enige: Vi træder alle sammen i pedalerne – hele tiden. Justeringer i fart styres vha. gear eller den kraft hvormed der trædes – aldrig ved at holde helt op med at træde.

Derfor: Konstant, ubrudt og jævnt pedaltråd.

Det er bestemt ikke let.

Hvad mere? Jo!

At holde sin plads!

Når man cykler paradekørsel, er det vigtigt, at holde bane og ikke fortager pludselige baneskift. Dvs. man cykler lige bagved den forankørendes hjul – i hjulsporet – og ikke oppe på siden af vedkommende (eller midt mellem rækkerne, selvom nogen synes det er fedt at ligge der og have overblikket).

Derfor: Hold bane!

Det er bestemt heller ikke let.

Kirsten har yderligere den udfordring, at hun har et hørehandicap og derfor ikke kan høre de kommandoer, der kan blive råbt i gruppen (som f.eks. bagfra!, én-og-én! Se op! – eller en bil der dytter advarende bag os). Hun er hel vant til, aldrig at kende til en bils tilstædeværelse før den er oppe på siden af hende. Hvad det angår, er hun måske i virkeligheden mindre farlig for sig selv, eller alle os der TROR vi kan høre, der ikke er andre køretøjer i nærheden og tager chancer i trafikken.

Og så ud på cykeltur  – 50 km i det dejlige forårsvejr.

Andre blogindlæg

Ingen har sagt noget

Læg en kommentar